Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  10/09/2014
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, A. A. C.; SETTER, T. L.
Afiliação:  ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, CNPMF; TIM L. SETTER, Cornell University.
Título:  Abscisic acid accumulation and osmotic adjustment in cassava under water deficit.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Environmental and Experimental Botany, v.51, p. 259-271, 2014.
ISSN:  0098-8472
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Three cassava (Manihot esculenta) genotypes were grown in greenhouse conditions and subjected to water deficit treatments to: (a) assess the extent to which abscisic acid (ABA) and osmotically active solutes accumulate in cassava leaves during water deficit and solute contributions to osmotic adjustment (OA), and (b) determine whether cassava leaves substantially increase their content of dehydrin-like polypeptides during water deficit. The concentration of ABA, sugars (sucrose, glucose, and fructose), proline, and potassium salts (K-salts) were determined in mature and expanding leaves. ABA content increased under water deficit, consistent with a putative role in regulating solute accumulation, and thus OA. The extent of osmotic adjustment, although modest, was higher in young folded leaves than in mature leaves. K-salts were the major contributors to total osmolyte concentration in both mature and expanding leaves, accounting for approximately 60% of osmotic potential. The concentration of K-salts increased in response to water stress and was positively correlated with the extent of OA. In contrast, total sugars (sucrose + glucose + fructose) decreased during water deficit, showing a negative correlation with OA. Although the concentration of proline in mature leaves increased in response to water stress its contribution to the total change in osmotic potential was insignificant. Thus, in the current study, cassava used K-salts as its primary osmolyte, and did not substant... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Osmolyte concentration; Sugar concentration.
Thesagro:  Ácido abscísico; Inibidor de crescimento; Mandioca; Manihot Esculenta; Potássio.
Thesaurus Nal:  Abscisic acid; Cassava; Plant-water relations; Potassium; Proline.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30191 - 1UPCAP - DDPublicação digital
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  30/01/2008
Data da última atualização:  14/06/2010
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, J. de O.; ALENCAR, Y. C. L. de; GUERRA, C. C.; LIRA, M. M. P.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  Juliana de Oliveira Santos, CPATSA (bolsista); Yitzhak Coelho Lins de Alencar, CPATSA (bolsista); CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; Márcia Maria Pereira Lira, ITEP; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Avaliação do potencial enológico de uvas tintas colhidas em duas safras por ano no Vale do Sub-Médio São Francisco, Brasil.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 11., 2007, Mendoza. Seduciendo al consumidor de hoy: anales. [Mendoza: INV: CLEIFRA], 2007.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Palavras-Chave:  Clima inter-tropical; Potencial enológico; Região do Vale do Sub-Médio do São Francisco; Vinho tropical.
Thesagro:  Uva; Variedade; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV9462 - 1UPCPL - --CD00139
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional